OPTIMIZARE SEO

Optimizare SEO - Servicii SEO


Intr-o era in care tehnologia virtuala este accesibila oricui, un numar foarte mare de persoane foloseste motorul de cautare Google pentru a avea acces rapid la informatii, si pentru a descoperi servicii care le satisfac nevoile si necesitatile.

Cum promovarea in mediul online este cea mai ieftina forma de promovare, raportata la cea facuta pe suport fizic sau pe mediile media, aceasta ofera si o piata de desfacere destul de larga. Avand in vedere acest aspect si faptul ca publicul caruia i se adreseaza este extrem de targetat, pe site-urile web ajungand in majoritatea cazurilor persoane cu adevarat interesate de serviciile pe care le cauta, in ultimii ani a inceput o lupta pentru pozitionarea in primele pagini afisate de Google. Tot mai multe IMM-uri, corporatii, persoane fizice autorizate, dar si entuziasti sau freelanceri apeleaza la servicii de optimizare SEO, menite sa le aduca o pozitionare cat mai buna in motoarele de cautare, de ce nu, chiar in prima pagina?! Aceasta pozitionare are rolul de a genera vanzari aditionale si de a creste vizibilitatea, sau "brand awereness"-ul, daca vorbim in termeni mai tehnici, lucruri care in timp genereaza profit aditional si solidifica afacerea. Toate acestea cu niste costuri cu mult mai mici decat in cazul promovarii la radio sau la televizor, spre exemplu.

Dar sa vedem ce este aceasta optimizare SEO si cum poate fi ea obtinuta?!

Asa cum reiese si din denumire, optimizarea SEO consta intr-o serie de procese menite sa aduca imbunatatiri unui site, aceasta avand rolul de a influenta modul in care Google il percepe si ulterior il pozitioneaza in lista de rezultate. Fiind un motor de cautare conceput in scop informativ, Google cauta sa rankeze cat mai sus site-urile pe care le considera valoroase, si care ofera informatii cat mai precise si relevante pentru utilizatorii sai. Totodata, doreste sa puna pret pe site-urile care au trafic ridicat si care primesc multe recomandari din partea altor entitati aflate pe mediile web, dar si din partea utilizatorilor acestor medii.

Astfel, o campanie de optimizare SEO trebuie sa constea in doi pasi:


1. Optimizare SEO on-page

Optimizarea SEO on-site este menita sa confere valoare aplicatiei web in sine, cat si continutului pe care il ofera. Primul pas, esential de altfel, pentru afisarea in motorul de cautare, este ca Google sa inteleaga despre ce este vorba intr-un site, si totodata sa-i ofere un scor cat mai bun din punct de vedere tehnic. Este simplu! Daca site-ul pe care il promovezi nu contine cuvintele cheie pe care utilizatorii le cauta, pentru inceput, nu o sa fii afisat niciodata in motorul de cautare. In acelasi timp, daca faci abuz de aceste cuvinte cheie si site-ul tau nu inpira incredere pentru Google, o sa fii pozitionat cat mai jos in lista de rezultate.

Drept urmare, pentru o optimizare cat mai eficienta este necesar ca termenii pe care se doreste promovarea sa fie amplasati in zone strategice (taguri HTML, blocuri de text) si sa contina o anumita densitate si un flow natural. Pe de alta parte, este important ca site-ul sa aiba continut cat mai bogat si variat, si sa bifeze o serie de elemente tehnice care inspira motorului de cautare Google incredere, profesionalism, siguranta, elemente ce pot fi obtinute printr-o serie de tehnici de programare si formatare a codului sursa.


2. Optimizare SEO off-page

Cel de-al doilea element care este crucial in ceea ce priveste procesul de optimizare SEO consta in campania off-page, menita sa aduca "voturi de incredere" pentru un site, din exterior. Asemenea unei pagini de Facebook, care cu cat are mai multe like-uri pare mai valoroasa si mai de incredere pentru vizitatori, si o aplicatie web care are multe linkuri pe alte medii, si despre care se vorbeste adesea pe forumuri, pe retelele sociale, etc, inspira aceleasi valori pentru Google.

Ca sa ne referim momentan la procesul de obtinere de linkuri, sau linkbuilding, acesta functioneaza asemenea unor recomandari. Exact asa cum in viata reala conteaza foarte mult sa primim recomandari din partea altor persoane, in ceea ce priveste calitatea serviciilor pe care le prestam, asa conteaza si linkurile pe care le primim din partea altor site-uri din mediul online. Aici apare si fenomenul de transfer de autoritate. Daca, in cazul descris anterior, o recomandare din partea unei persoane de succes si cu o vizibilitate foarte buna conteaza mult mai mult decat o recomandare din partea unei persoane aparent anomine, lucrurile stau similar si pe web. Cu cat importanta pe care Google o acorda site-urilor de pe care primim linkuri este mai mare, cu atat se efectueaza un transfer de autoritate mai ridicat.

Initial, cand fenomenul de optimizare SEO a inceput sa prinda amploare, conceptul de linkbuilding conta intr-o maniera covarsitoare. Insa, ulterior, intrucat aceste linkuri au inceput sa fie obtinute prin metode mai putin ortodoxe, folosind programe ce le generau in mod automat, sau speculand probleme de securitate ale unor bloguri si postand articole in mod fraudulos pe acestea, Google a inceput sa diminueze treptat din importanta acordata acestora, si sa puna pret si pe alti factori cheie.

Unul dintre acesti factori cheie, pe care Google a inceput sa puna pret la inceputul lui 2014, este "agitatia" pe care un site si pe care pagina asociata acestuia o genereaza pe retelele sociale. Intrucat aceste medii sunt mai dificil de manipulat, si constau in comunitati de oameni mai greu de constrans sa faca lucruri impotriva vointei lor, retelele sociale au inceput sa conteze tot mai mult atunci cand vine vorba de optimizare SEO. In ziua de astazi numarul de like-uri, share-uri, tweet-uri, cercuri din care faci parte, conteaza mult atunci cand se puna problema unei pozitionari cat mai sus in motoarele de cautare.

Alti factori conteaza de-asemenea pentru o rankare cat mai buna, mai mult sau mai putin. Dintre acestia putem sa amintim procesul de bookmarking, postarea de comunicate de presa, PDF submission, co-citation/co-occurrence, postarea/comentarea pe forumuri, share-ul de poze pe site-urile de specialitate, promovarea pe site-urile de videoclipuri, si lista poate continua.

Top